Výroba oceli v ČR se za 1. pololetí roku významně propadla

10. 9. 2024 | Headline

Ocelářská unie zveřejnila data o výrobě a obchodu s ocelí v ČR za 1. pololetí roku 2024. Výroba oceli v ČR se dále propadá a dosahuje nejhorších výsledků v historii.

Výroba surové oceli za 1. pololetí letošního roku v ČR dosáhla 1,27 mil. tun, což představuje nejhorší výsledek v historii. Oproti loňskému roku se výroba surové oceli snížila o více jak 600 tis. tun. Mírného snížení se dočkala i zjevná spotřeby oceli, která meziročně klesla o 130 tis. tun a za celé pololetí tak dosáhla 2,9 mil. tun.

Důvody pro neutěšenou situaci lze hledat zejména ve stále nízké poptávce, se kterou se odvětví potýká již více než dva roky, negativní dopady na celý průmysl ale mají i stále vysoké ceny energií, dozvuky vysoké inflace či nejistá geopolitická situace. V neposlední řadě je propad produkce způsoben i utlumením výroby v Liberty Ostrava.

V souladu se snižující se výrobou surové oceli se rovněž snižuje výroba konečných výrobků. Vyjma kolejnic, tlustých plechů a štětovnic, jejichž produkce spíše stagnovala, se propadla výroba všech ostatních konečných výrobků.

V důsledku nízké výroby se snižoval i objem vyváženého zboží z ČR. Za 1. pololetí roku tak vývoz dosahoval 1,58 mil. tun oceli, což představuje meziroční pokles o 450 tis. tun. Naopak u dovážených výrobků sledujeme opačný trend, kdy dovozy postupně rostou a vykrývají tak snižující výrobu v ČR. Za 1. poletí tak hodnota dovozu oceli do ČR dosáhla 3,4 mil. tun, což představuje meziroční nárůst o více jak 100 tis. tun.

Novinky